China intervine în războiul Rusia-Ucraina. Ce pregătește Xi Jinping, lui Putin nu o să-i placă

de: Cătălina Burghelea
18 02. 2023

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, urmează să susțină un discurs pentru pace la împlinirea unui an de război Rusia-Ucraina, a anunțat, vineri, ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, după o întâlnire cu șeful diplomației chineze, Wang Yi. Acesta din urmă conduce Oficiul Comisiei pentru Afaceri Externe al Partidului Comunist Chinez şi efectuează acum un turneu în Europa.

Xi Jinping, singurul om din lume care îl poate influența pe Putin să oprească războiul

Potrivit ministrului Wang Yi, „China doreşte pace”, așa că preşedintele Xi Jinping va susţine un „discurs pentru pace” la împlinirea unui an de război în Ucraina. În discuţia avută cu omologul chinez, ministrul italian Antonio Tajani a cerut ca Beijingul să exercite presiuni asupra Moscovei şi să-şi folosească „marea influenţă” pentru a o convinge să se aşeze la masa negocierilor cu Ucraina.

Nou indiciu de diviziune între Beijing și Moscova

Liderul chinez Xi Jinping va ține un „discurs de pace” cu ocazia aniversării invaziei Ucrainei, a declarat, vineri, ministrul de Externe al Italiei. Antonio Tajani a explicat că s-a folosit de întâlnirea cu omologul său chinez la Roma, pentru a îndemna Beijingul să convingă Rusia să pună capăt războiului, asigurând și independența Ucrainei.

„Mi-a spus că Xi va ține un discurs de pace la aniversarea invaziei Ucrainei”, a transmis Tajani.

Întrebat despre dezvăluirea lui Tajani, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a răspuns că nu poate oferi mai multe informații.

China speră ca invazia rusă să eșueze

Presa internațională remarcă o posibilă ruptură în relația China-Rusia. Deși cele două state s-au apropiat tot mai mult în ultimele luni, făcând front comun împotriva Occidentului pe fondul tensiunilor între Beijing și Washington, Xi Jinping nu a susținut niciodată conflictul lui Vladimir Putin.

Oficialii RPC susțin că guvernul lui Xi se așteaptă ca invazia rusă să eșueze, iar războiul să facă din Moscova o „putere minoră”, cu o economie diminuată și o poziție slabă pe scena mondială.

„Putin este nebun. Decizia la invazie a fost luată de un grup foarte mic de oameni. China nu ar trebui să urmeze pur și simplu Rusia”, a subliniat un oficial chinez.

Cu toate că președintele Xi Jinping se ferește să-și submineze relația cu Putin în public, în noiembrie, el a emis un avertisment direct Kremlinului să nu folosească arme nucleare în Ucraina, fiind o mustrare oficială rară la adresa dictatorului rus.